Terugblik 2023

Play Video

Het uitverkochte Duurzaamheidscongres voor de Kampeerbranche vond op 4 oktober de openingsdag van de Kampeer & Caravan Jaarbeurs in Utrecht plaats. Daar werd nog eens duidelijk dat duurzaamheid steeds breder wordt omarmd. Het hoogtepunt van het evenement was de uitreiking van Duurzame KampeerAwards.  Aangezien duurzaamheid nu de hele recreatiesector beslaat, was de organisatie van het congres dit jaar breder dan voorheen. Naast NKC, Jaarbeurs en KCI (Kampeer en Caravan Industrie), waren ook ANWB, BOVAG en HISWA-RECRON betrokken.

Onderzoek

In samenwerking met de ANWB voerde bureau Q&A onderzoek uit naar de mate waarin kampeerders waarde hechten aan duurzaamheid. Een opvallende uitkomst was dat 48% van de kampeerders duurzaamheid in overweging neemt bij het kiezen van een overnachtingsplek. Belangrijke overwegingen zijn afval scheiden, verstandig energiegebruik, respect voor de natuur, zonnepanelen en het bezit van een eco-keurmerk. Van de kampeerders is 46% bereid extra te betalen voor duurzamere opties, waarbij de meesten 10% als maximum beschouwen. Vooral jongeren blijken bereid aanzienlijk meer te betalen voor een duurzame locatie. "Dat geeft hoop!" concludeerde presentator Rens de Jong, bekend van BNR Nieuwsradio.

Klimaatjournaliste, avonturier en filmmaakster Bernice Notenboom deelde haar verhalen en avonturen met de zaal. Ze zette uiteen hoe snel het klimaat verandert en maakte duidelijk dat wij nu aan zet zijn om te verduurzamen. Vervolgens kregen drie ondernemers de gelegenheid om hun best practices op het gebied van duurzaamheid te presenteren. Samuel Lafforest presenteerde de ruime en natuurlijke kampeerplekken van de Franse Huttopia-keten, die nu ook in Nederland vestigingen heeft. Camperfabrikant Ventje toonde de eVentje, een nieuwe camper gebaseerd op de elektrische Volkswagen ID. Buzz. Thetford presenteerde het Indus-systeem voor campers en caravans, waarmee aanzienlijke hoeveelheden water en reinigingsmiddelen worden bespaard.

Duurzaamheidsprijzen

Tijdens het congres werden drie duurzaamheidsprijzen uitgereikt om duurzame innovaties in de industrie te bevorderen. De prijs voor het meest duurzame kampeermiddel 2023 ging naar de vouwwagen TakeOff van Easy Caravanning uit Emmen. Deze aanhanger is zo licht dat hij ook achter een elektrische auto kan worden getrokken. Andere genomineerden waren de eerdergenoemde eVentje en de handige Nomad-keukenmodule van Tonke, waarmee een gewone bestelauto snel kan worden omgebouwd tot een kampeerwagen.

De prijs voor de meest duurzame kampeerlocatie ging naar Camping Weltevreden in Zoutelande. Dit bedrijf heeft het gebruik van gas stopgezet en is volledig overgestapt op zelf opgewekte elektriciteit, met extra aandacht voor waterbesparing en biodiversiteit. Andere genomineerden waren Mini Glamping Dijksehoeve en Camping de Deelderij.

De derde categorie betrof de prijs voor het meest duurzame innovatieconcept. Hier ging de eer naar Second Tent Event, dat in een hippe festivalsfeer de verkoop van tweedehands tenten faciliteert, een vorm van hergebruik die de jury als de beste beschouwde. Andere genomineerden waren de online community Camperhomie.nl en de Stichting Tonkeland. Deze stichting koopt in heel Europa grond aan en zet zich in voor natuurontwikkeling en duurzame landbouw, waarbij deelnemers ook kunnen overnachten, wat precies de betrokkenheid creëert die nodig is om gezamenlijk aan duurzaamheid te werken.

Al met al was het een zeer geslaagd congres en kijkt de organisatie uit naar de verduurzaming van de branche.