Genomineerden

Meest duurzame kampeermiddel 2023

1693432056-vhClw-Camperbus-eVentje-Showcase

Camperbus eVentje

Op vakantie met een elektrische camper betekende meestal dat je voor lief nam dat je vaak op zoek moest naar een laadpaal. Tot nu toe. Camperbus eVentje is gebouwd op basis van de ID.Buzz: het meest efficiënte elektrische busje op de markt. Dit betekent dat het weinig energie kost om ver te komen. Dat is duurzaam en zorgt ervoor dat je er écht mee op reis kan. Wij toveren dit busje om tot camper met ons duurzame interieur: met hout uit verantwoord beheerde bossen, isolatie van schapenwol, een vloer van natuurlijk materiaal, opvang van vuil water, stroomvoorziening via het zonnepaneel en Nederlandse productie. De materialen van de voorstoelen, het tapijt en de hemelbekleding zijn gemaakt van gerecyclede producten. Om een comfortabele binnenruimte in deze compacte bus te bereiken, ontwikkelden we een innovatief systeem dat via het schuiven van de voorstoel de zit- en ligruimte automatisch vergroot.

1689171917-lZHh5-TakeOff-Showcase

Easy Caravanning: TakeOff

De TakeOff is een cross-over van een vouwwagen en een compacte toercaravan. M.a.w.: wel de lusten, niet de lasten, the best of both worlds. Door het unieke hefmechanisme is hij binnen 30 seconden klaar voor gebruik, ook onderweg op doorreis. Dat maakt de TakeOff de ideale 'holiday-hopper' voor avontuurlijke kampeerders die graag rondtrekken. Door zijn lage eigen gewicht en ultieme aerodynamische eigenschappen kan de TakeOff in combinatie met compacte auto's met lichte motoren én elektrische auto's worden gebruikt zonder veel impact te hebben op de actieradius. Het product beschikt o.a. over een kingsize bed van 2.05m x 1.60m, een toilet, een keuken en vast interieur. De TakeOff speelt in op de onomkeerbare trend van elektrificatie, 'the next generation of caravanning'. Door zijn beperkte afmetingen zijn extra buitenspiegels overbodig en is er vrij zicht in de achteruitkijkspiegel.

1691765906-eNAUT-Tonke-Nomad-Module-Showcase

Tonke Nomad Module

De Tonke Nomad module is een losse keukenmodule waarmee voertuigen voor dagelijks gebruik op eenvoudige wijze kunnen worden omgetoverd tot kampeerauto. De ingenieuze multifunctionele keukenmodule is van alle gemakken voorzien en kan geplaatst worden achter de voorstoel. Omdat hij twee kanten uitschuifbaar is kan de keukenmodule zowel binnen als buiten worden gebruikt om te koken/spoelen/werken/recreëren. Onder het werkblad is ook een spoelgelegenheid verwerkt. De Nomad module is uitgevoerd met een tweepits inductiekookplaat, zodat er tevens emissieloos kan worden gekookt. De ontwikkeling van de Tonke Nomad module is een belangrijke stap in duurzaamheid, omdat grondstoffen schaars zijn en mensen op deze manier heel eenvoudig één voertuig (liefst een EV busje natuurlijk!) op verschillende manieren kunnen gebruiken.

Meest duurzame kampeerplek 2023

1693418646-tlotD-Mini-Glamping-Showcase

Kampeerbeleving Dijksehoeve: Mini Glamping

Alle elektriciteit op onze mini glamping komt van de zon. We hergebruiken regenwater om onze planten te hydrateren. We scheiden afval waarbij etensresten rechtstreeks naar onze hobbydieren gaat. Onze bebouwing zoals ons toiletgebouw is voor 80% gebouwd van hergebruikt materiaal. Onze glamping tenten zijn al tweedehands als we ze kopen, als ze niet meer te gebruiken zijn, na één seizoen, worden er tassen van gemaakt. De inrichting van onze glamping tenten is volledig circulair (op de bedden na).

1691848047-DsPmx-Camping-Appartementen-en-zorgboerderij-de-Deelderij-Showcase

Camping, Appartementen en zorgboerderij de Deelderij

Wij zijn Marco en Marloes Bosma, trotse eigenaren van camping, appartementen en zorgboerderij de Deelderij. Samen met onze twee kinderen wonen wij sinds 4,5 jaar in het prachtige Schoonloo. Onze camping bestaat uit 22 zeer ruime, groene kampeerplaatsen. De camping straalt rust, duurzaamheid en gemoedelijkheid uit. In de woonboerderij zijn 3 appartementen gesitueerd. Een deel van de woonboerderij is verbouwd tot kleinschalige zorglokatie voor de weekenden. In de afgelopen jaren hebben wij diverse prachtige stappen ondernomen waardoor onze camping op dit moment volledig energie-neutraal is. Belangrijke stappen zijn gezet in het verhogen van de biodiversiteit. Mede hierdoor denken wij een goede kans te maken op deze prachtige duurzame kampeeraward. Dit in navolging van de onlangs ontvangen waardering vanuit de provincie Drenthe: de Deelderij is uitgeroepen tot koploper duurzaamheid.

1693492048-9JQG9-Allround-verduurzaming-Camping-Weltevreden-elektrificatie-waterzuivering-en-biodiversiteit-Showcase

Camping Weltevreden: elektrificatie, waterzuivering en biodiversiteit

Sinds 2017 hebben we de hele camping geëlektrificeerd: alle gasketels, geisers en fornuizen vervangen door warmtepompen, boilers, zoutbatterijen en inductieplaten. We hebben deze elektrificatie ook aangegrepen om veel andere zaken te moderniseren. We hebben bestaande chalets gerenoveerd en een nieuw sanitairgebouw geplaatst. De elektrificatie hebben we in 2022 en 2023 verder doorgevoerd en een stroombatterij en een warmteopslag geplaatst en zonnepanelen voor 3/4de van ons energieverbruik. Doel is om geen stroom terug te leveren en alles op de camping te gebruiken. Het douchewater van het sanitair wordt gebruikt voor het spoelen van de toiletten. Het water wordt eerst gezuiverd voordat het hergerbuikt wordt Op het campingterrein werken we sinds een aantal jaren met natuurlijke beplanting (voor sommigen onder ons onkruid) wat veel betere weerbaarheid geeft tegen droogte bijvoorbeeld.

Meest duurzame innovatieconcept 2023

1692970531-9Ltcr-Second-Tent-Event-Showcase

Second Tent Event

Het Second Tent Event is de eendaagse camping waar kopers en verkopers van tweedehands tenten samenkomen. In een tijd waarin duurzaamheid een steeds grotere rol speelt, zijn we ons bewust geworden van de overvloed aan nieuwe kampeerspullen die worden gekocht, terwijl tweedehandse items vaak nog in uitstekende staat verkeren. We bieden een oplossing voor het tijdrovende proces van het kopen en verkopen van tweedehands tenten via Marktplaats. Het kost veel moeite voor zowel kopers als verkopers: eindeloos reizen om een geschikte tent te vinden, gebrek aan mogelijkheid om de tent opgezet te zien en de angst voor een miskoop.

1689791386-7Gl61-Camperhomie.com-het-camperplatform-wat-inspireert-verbind-en-verduurzaamd.-Showcase

Camperhomie.com: camperplatform

Met het camperplatform willen we graag de bewuste (startende) kampeerder verbinden en inspireren. Op het camperplatform vind je de tips en tricks voor en door ‘Homies’, inspirerende verhalen, nieuws en nog veel meer. Tevens willen we een podium bieden voor nieuwe duurzame kampeerinitiatieven, kom maar op! De twee zussen willen het verschil maken om de duurzame kant van het ‘vanlife’ te belichten. Zij vinden dat het ecologisch belang voorrang moet hebben op het (commerciële) economische belang.

1690317055-jHlAq-Tonkeland-Showcase-1

Stichting Tonkeland

Kamperen op de allermooiste plekken in Europa? Midden in de natuur? En tegelijkertijd écht positief impact maken? Wordt lid van Tonkeland en verblijf op zeer ruime plekken te midden van prachtige natuur en adembenemende vergezichten. Hoe werkt het? De stichting Tonkeland is een 100% non-profit organisatie. Tonkeland biedt camperbezitters de mogelijkheid om zijn of haar 'co2 footprint' te compenseren en tegelijkertijd op een zeer bijzondere manier te reizen. Er worden prachtige natuurgebiedjes beheerd en ontwikkeld door heel Europa. Zo ontstaat er een netwerk waarbij u van de ene naar de andere unieke locatie kan reizen. U krijgt als deelnemer drie dingen daarvoor terug: 1. een beter geweten 2. U ontvangt co2 certificaten 3. Het allerleukste: Iedereen die bijdraagt aan Tonkeland mag kamperen op deze gronden!